Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
2020-1.1.2-PIACI KFI

PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA

A kedvezményezett neve: Noispot Innovations Kft.

A projekt azonosító száma:  2020-1.1.2-PIACI KFI

A projekt címe: Megújuló energia-termelés vállalati energiamenedzsmentbe integrálását és optimalizálását támogató megoldás fejlesztése

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2023.09.15.

Hozzáadott érték

A villamosenergia jellemzően nagyon költségesen és limitáltan tárolható, ezért a fogyasztás és a termelés egyensúlyának megtartása költséghatékony megoldást biztosít. Bármilyen irányú eltérés költséget von maga után: a vállalati szektor jellemzően ideje korán szerződik a jövőbeni villamosenergia szükségletére, de amennyiben ettől eltér és többet fogyaszt, úgy kiegyenlítő energia költsége keletkezik. Hasonlóan, ha megújuló termeléssel rendelkezik, és fogyasztásán felül többet táplál vissza a villamos energia rendszerbe, mint amennyit prognosztizált, szintén kiegyenlítő energia költsége keletkezik. A projekt eredménye, hogy a kiemelkedő fogyasztással rendelkező vállalatok és szerveztek számára megoldást nyújt az energia lekötéshez kapcsolódó energia szükséglet és hiány minimalizálásához, ezáltal költséget takarít meg mind saját maga, mind a rendszerirányító számára. A nemzetgazdasági szinten is jelentkező előnyök nem csak itthon, de nemzetközi szinten is érvényesülnek a kiszámíthatóbb energiaigények okán.

Alkalmazható eredmények

A projekt eredménye egykomplex döntéstámogató rendszer, amely adatelemzés alapú, gépi tanulási eljárásával olyan összefüggéseket hoz felszínre, amelyek az iparágak szereplői számra a mérés mélysége miatt eddig nem voltak elérhetőek.

Újdonságtartalom

A projekt által komplex rendszer jön létre, amely az energiafogyasztási, a termelési és tárolási oldalon, illetve a hármat összekapcsolva is elemzi a
vállalkozások energiagazdálkodását, a modellezési eljárások biztosítják a rövid, közép és hosszútávú tervezhetőséget.

Piaci potenciál

Piaci potenciálja hazai szinten jelentkezik a nagy energiafogyasztással rendelkező vállalatok körében, de találkozik az EU-s célkitűzésekkel is.

A szerződött támogatás összege: 385.272.200 Ft

A támogatás mértéke: 64,46%

További információ kérhető: Dr. Molnár Attila (műszaki igazgató), attila.molnar@ns-innovations.com